Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 50 common:people_all_forms

Обговорюємо Стратегію закладу освіти

Date: 27 лютого 2020 о 11:56
137 views

Стратегія
Війницької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів
Бокіймівської сільської ради
Млинівського району
Рівненської області

                                                                                                                    Проект

СТРАТЕГІЯ

Війницької  загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів

Бокіймівської сільської ради

Млинівського району Рівненської області

на 2020-2025 роки

                            

                                                                                                                                                                                                     

   

І. Цінності:  Школа це – культурний центр громади. Працюємо для того, щоб освітній процес, психологічна атмосфера в школі  сприймалися  учнем як цікаве доповнення і продовження життя в сім’ї та в суспільстві, як своєрідна творча робота.

Місія:  створення освітнього простору «Розвиваємося разом»

Мета:  допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, здобувачем освіти і батьками.

ІІ. Вступ

         Війницька ЗОШ І-ІІ ступенів заснована в 1967 році, розміщена в центрі села Війниця. Навчаються тут учні із двох сіл – Війниця та Баболоки. Із сусіднього населеного пункту   підвіз  здійснюється шкільним автобусом. Сільська рада у нас невелика , з населенням менше 800  жителів, тому й учнів у школі небагато.

Позитивний імідж нашого закладу формуємо у двох напрямках:

  • надання якісних освітніх послуг;
  • партнерство з батьками та громадськістю.

           Організація освітнього процесу спрямована на дієву, ефективну, творчу працю. Використовуємо складові: якісні освітні послуги, ефективний науково – методичний супровід, удосконалена виховна робота, зміцнення матеріально – технічної бази, співпраця з іншими навчальними закладами та громадськістю.

            Важливу роль надаємо плануванню роботи школи, як перспективному так і на поточний рік. Про свою роботу щорічно звітуємося перед батьками та громадськістю у формі звіту директора школи. Присутні знайомляться з досягненнями учнів у навчанні і вихованні школярів, результатами участі учнів  у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних дисциплін , спортивних змаганнях, інтелектуальних та творчих конкурсах. Проведенню таких звітів передує виставка творчих робіт учнів, демонструються презентації про досягнення школи у поточному навчальному році.

     Для забезпечення належних умов щодо організації освітнього процесу створено відповідну матеріально-технічну базу. Це класні кімнати, кабінети, комп’ютерний клас,  підключення до мережі Інтернет,  народознавча кімната, бібліотека,     їдальня і спортивний зал. В школі наявні 5 ноутбуки, 2 проектори.

         За підсумками вступу випускників нашої школи до вищих навчальних закладів можна зробити висновки, що вчителі школи забезпечують освітні цілі - надають якісні послуги, тобто дають учням такий багаж знань , який є основою для подальшого навчання у школі ІІІ ступеня, успішного проходження ЗНО, вступу до закладів вищої школи.

  Сьогодні наші випускники  навчаються у  престижних ВУЗах України: Львівському політехнічному університеті, Київському авіаційному університеті, Східно-Європейському університеті, Тернопільському фінансово-економічному університеті, Вінницькому медичному університеті, Львівському  державному університеті безпеки життєдіяльності МНС України, Рівненському державному гуманітарному університеті, Харківській юридичній академії.

     З метою профорієнтаційної роботи ми співпрацюємо з навчальними закладами ІІ рівня акредитації: Млинівським технолого-економічним коледжем, Мирогощанським аграрним коледжем, Дубенським медичним коледжем, Луцьким коледжем рекреаційних технологій і права.        Щорічно організовуємо зустрічі випускників із представникамти цих  навчальних закладів, розповсюджуємо їхні рекламні матеріали.

          В школі працює стабільний висококваліфікований педагогічний колектив.

          Всі педагогічні працівники складають і реалізують індивідуальні програми науково-методичної роботи, які підпорядковані проблемній темі закладу освіти. 

        Важливим фактором результативності роботи школи є забезпечення якісного рівня знань, розвиток творчої активності школярів, що відображається у рейтингу участі школярів навчального закладу у районних етапах інтелектуальних конкурсів.

       Досягнення наших школярів у 2019 році:

 ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад у 2019 році: математика- 6 клас – ІІІ місце, математика 7 клас – ІІ місце, фізика- 8 клас – ІІ місце, біологія 8 клас – ІІІ місце, ‘українська мова і література – 7 клас – ІІІ місце, українська мова і література – 9 клас –ІІІ місце;

ІІ етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу  імені Т.Шевченка: 5 клас- ІІ місце, 7 клас – ІІ місце, 9 клас – ІІІ місце;

ІІ етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика: 5 клас – ІІ місце,6 клас – ІІІ місце,

           З метою  надання якісних освітніх послуг школа сприяє додатковій освіті школярів через гурткову роботу, співпрацю із закладами позашкільної освіти. У навчальному закладі працюють гуртки: фізкультурно-спортивний, вокальний. Учні  школи відвідують музичну школу та художню школу, спортивну школу  Млинівської селищної ради.

      Наші гуртківці мають хороші результати в І етапі творчих конкурсів: І місце  в  конкурсі читців-декламаторів, юних поетів «Живи, Кобзарю, в пам’яті людській», ІІ місце в  конкурсі пісенної творчості «Поліська Січ», І місце  конкурсі «Поліські пересмішники».    Школа тісно співпрацює з публічно-шкільною  бібліотекою, Будинком культури с. Війниця . Разом ми утворюємо культурно-дозвіллєвий комплекс Війницької старостинського округу. В рамках роботи КДК  проходять виховні години на теми патріотичного виховання,  заходи до Шевченківських днів, свято Матері, День Незалежності, Свято села.

    Власні шкільні традиції  відображаються у шкільних щорічних виховних заходах.  Вони зібрані у своєрідний календар.

     Осінню пору ми вже не можемо уявити без посвяти у першокласники у День знань, Дня самоврядування до вчительського свята, виборів Шкільного уряду та Президента учнівського врядування. Взимку  школярі чекають подарунки від святого Миколая, цікаво проходять Андрієвські вечорниці, Новорічні ранки, День святого Валентина. Весною з пробудженням природи традиційно проводимо День Землі, Свято Матері, Свято  останнього дзвоника. Найочікуваніше для школярів є традиційне Свято кашоварів, яке проводимо в кінці навчального року  на природі з іграми, розвагами, із смачною кашею із казанка.   

     Завершаємо навальний рік випускним вечором.

     Зворотній зв’язок школи з батьками, громадськістю здійснюється через власну газету «Шкільний кур’єр», на сторінках якої учні висвітлюють цікаві події  закладу освіти, знайомлять з цікавими новинами, вітають з урочистими подіями. На сайті школи можна ознайомитись з офіційною інформацією, знайти цікаві презентації педагогічних працівників, класних колективів, перегорнути сторінки фотоальбомів.

      Налагоджене партнерство з батьками. В школі діє батьківський лекторій «Сімейні цінності української родини». Проводимо спільні зустрічі педагогів, батьків , учнів з представниками органів місцевого самоврядування, медичними працівниками, працівниками правоохоронних органів.

       Така співпраця  дає змогу залучати батьків не тільки до вирішення проблем школи, а й проведення спільних свят та різних заходів.

       Все  це дає змогу педагогічному колективу школи спільно з батьками створювати дружню команду, яка має спільну, єдину мету – дати дітям можливість вирости вільними, гармонійно розвинутими особистостями.

      Не залишаємо без уваги, таку ділянку роботи, як      співпраця з  ЗДО «Малятко»: всі діти п’ятирічного віку обов’язково відвідують  заклад дошкільної освіти.  Між школою і садочком укладена угода про співпрацю: проводимо спільні виховні заходи, дошкільнята відвідують школу, знайомляться з класними кімнатами, учнями, вчителями.

      Важливою складовою діяльності навчального закладу школи є співпраця з громадськістю. В школі протягом останніх років вчителі, учні, батьки долучаються до волонтерської діяльності. З початку війни на Сході ми допомагаємо нашим бійцям продуктами харчування, готуємо своїми руками обереги, талісмани. За кошти, виручені під час проведення «Солодкої ярмарки» придбали для наших воїнів-односельчан балаклави та захисні окуляри. Провели акції «Зв’яжи солдату теплу річ», «Напиши солдату листа». Взяли участь в акції «Діти світу малюють Україну», в ході якої наші учні обмінялись малюнками з дітьми  різних країн. Зараз у нас є малюнки дітей не тільки із Сходу України, а й  з Нідерландів, Грузії, Німеччини, Канади. Традиційними  стали заходи із вшанування пам’яті загиблого на Сході односельчанина Руслана Кондратюка.     

Працюємо над поліпшенням матеріально-технічної бази навчального закладу. В цьому нам допомагають спонсори та благодійники. В першу чергу батьки. Значну матеріальну допомогу надає пп «Агро-Експрес-Сервіс».

Сьогодні реалізовані проекти «Капітальний ремонт. Заміна  вікон на енергоефективні», «Капітальний ремонт. Заміна покрівлі». Замінено підлогу в 6 кабінетах і одній класній кімнаті. Закуплено 48 стільців, 34 табуретки у шкільну їдальню.

ІІІ.  SVOT – АНАЛІЗ

Сильні сторони

Слабкі сторони

Внутрішні фактори

  • комфортні умови перебування учнів в закладі освіти
  • типове приміщення
  • 60% учителів – спеціалісти «вищої категорії» наявні усі класи
  • створено інклюзивне середовище

  • потребує якісного оновлення матеріальна база
  • малокомплектна школа
  • відсутня позашкільна освіта
  • слабка психологічна служба

Зовнішні фактори

  • забезпечена обов’язкова передшкільна підготовка у закладі дошкільної освіти “Малятко»
  • належна увага до питань освіти з боку ОТГ

  • складна демографічна ситуація
  •  потребує змін навчальне забезпечення підручниками
  • відсутня реальна мотивація учителя
  • слабка мотивація учнів до навчання зі сторони батьків
  • невмотивований учитель

Можливості

Загрози

  • створення нового освітнього середовища
  • залучення батьків до активного партнерства в управлінні закладом освіти з метою покращення мотивації учнів до навчання в школі
  • поліпшення гурткової роботи через партнерство з батьками
  • збільшення щорічного показника  кількості призерів Всеукраїнських учнівських олімпіад, інтелектуальних і творчих конкурсів, спортивних змагань
  • погіршення фізичного і психологічного здоров’я дітей
  • збільшення кількості дітей,що  потребують  особливого супроводу (психолого-педагогічного, логопедичного, соціального)
  •  оптимізація закладів освіти об’єднаної громади.

ІV.Основні стратегічні цілі розвитку закладу на 2020 – 2025 роки:

Формування нового освітнього середовища

Компетентнісна освіта – шлях до підвищення якості  освітніх послуг

Відкрита система оцінювання навчальних досягнень

Партнерство між учасниками освітнього процесу

Виховання загальнолюдських цінностей

Децентралізація та ефективне управління освітнім процесом

V.План виконання цілей.

Ціль:  нове освітнє середовище

Мета: забезпечення комфортних і безпечних умов навчання та праці

Завдання:

  • урізноманітнювати варіанти упорядкування освітнього простору відповідно до Концепції «Нова українська школа»;
  • забезпечити  дотримання  державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН5.5.5.008-01;
  • забезпечити дотримання  учасниками освітнього процесу вимог безпеки життєдіяльності, охорони праці, пожежної безпеки;
  • дбати про забезпечення умов для якісного і здорового харчування;
  • створити умови для безпечного використання мережі Інтернет;
  • створити  освітнє середовище без будь-яких форм насильства  та дискримінації; виробити  правила поведінки здобувачів освіти ;
  • формувати інклюзивне, розвивальне та мотивуючого до навчання освітнього простору;
  • сприяти  здоровому способу життя  здобувачів освіти та працівників закладу освіти відповідно до ст.26 Закону України « Про освіту»;
  • створити у закладі освіти сучасний інформаційний простір

Модулі

1.Підвищення ролі батьківського комітету школи в реалізації завдань по забезпеченню комфортних та безпечних умов навчання у закладі освіти

2.Проведення заходів з охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки

3.Інклюзивне середовище

4.Акція «Стоп боулінг» в рамках проведення Всеукраїнського тижня права

5. Бібліотека – центр  інформаційних ресурсів

6. Застосування  освітніх технологій і методик, які максимально враховують особливості дітей з ООП.

Очікувані результати:

  • оформлення  кабінетів та класних кімнат з можливістю швидкої зміни конфігурації освітнього середовища;
  • набуття учасниками освітнього процесу навичок здорового харчування;
  • дотримання  здобувачами освіти та педагогічними працівниками  правил безпечної поведінки  в Інтернеті;
  • дотримання заходів з протидії боулінгу, затверджених наказом від 04.02.2019р                                                                                       № 4 « Про затвердження плану  заходів щодо запобігання та  протидії булінгу у Війницькій ЗОШ  І-ІІ ступенів Бокіймівської сільської ради;
  • виробити  правила поведінки здобувачів освіти ;
  • взаємоповага  та мотивація позитивної поведінки здобувачів освіти;
  • створення  максимально зручного  для всіх учасників освітнього процесу середовища відповідно до ст.1 Закону України «Про освіту»;
  • запровадження  шкільної політики «розумного використання»;
  • перетворення бібліотеки на  діючу частину освітнього простору

Ціль: компетентнісна освіта – шлях до підвищення якості  освітніх послуг

Мета: формувати ключові та предметні компетентності учасників освітнього процесу в процесі реалізації  цілісного змісту освіти

Завдання:

  • створити умови для професійного і творчого росту педагогічних працівників;
  • створити дієву систему методичної роботи закладу освіти;
  • створити умови для розвитку  здібностей, закладених у дитині природою;
  • формувати уміння аналізувати нові ситуації і  застосовувати вже набуті  знання, уміння і навички  для такого аналізу;
  • виробити в учнів комплекс організаційних та інтелектуальних умінь, які забезпечуються самостійністю у навчанні;
  • впроваджувати в освітньому процесі принцип здоров’язбереження;
  • підвищити мотивацію батьків до формування у дітей ключових  та предметних компетентностей
  • здійснювати інноваційну діяльність

Модулі:

  1. Семінар-практикум « Компетентнісне навчання»
  2. Залучення батьків до відвідування уроків з метою підвищення мотивації дітей до навчання.
  3. Впровадження в освітній процес інноваційних технологій, спрямованих на формування ключових компетентностей і наскрізних умінь здобувачів освіти
  4. Створення системи оцінювання начальних досягнень  здобувачів освіти при компетентнісному підході
  5. Підвищення  професійного рівня та педагогічної майстерності педагогічних працівників
  6. Психологічний супровід освітнього процесу
  7. Моніторингові дослідження  навчальних досягнень здобувачів освіти

Очікувані результати:

  • підвищення активності педагогічних працівників у інноваційній діяльності;
  • збільшення відсотка працівників, які активно використовують в освітньому процесі інформаційно-комунікаційні технології;
  • оприлюднені  тематичні публікації педагогічних працівників з інноваційної діяльності;
  • системний аналіз результатів навчання здобувачів освіти;
  • оприлюднення на сайті школи  розробок  навчальних занять по реалізації компетентнісного підходу;
  • підвищення мотивації батьків до навчання  дітей у школі.

Ціль: Відкрита система оцінювання навчальних досягнень

Мета: побудувати прозору і зрозумілу систему оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти

Завдання:

  • розвивати в учнів впевненість у своїх силах і можливостях;
  • впровадити компетентнісний підхід в систему оцінювання;
  • здійснювати  аналіз результатів  навчання здобувачів освіти;
  • впровадити  систему   формувального оцінювання;
  • застосовувати само оцінювання та взаємооцінювання  здобувачів освіти
  • доносити інформацію про систему оцінювання начальних досягнень учнів до батьківської спільноти

Модулі:

1.Інформування здобувачів освіти про критерії оцінювання навчальних досягнень.

2. Партнерство з батьками в реалізації  відкритого і зрозумілого оцінювання начальних досягнень здобувачів освіти.

3.Моніторинг  результатів навчання здобувачів освіти

4.Методичний супровід  застосування компетентнісного підходу до оцінювання навчальних досягнень

Очікувані результати:             

  • учні інформовані про критерії, правила та процедури оцінювання навчальних досягнень;
  • система оцінювання в закладі освіти  сприяє реалізації компетентнісного  підходу;
  • здобувачі освіти вважають  оцінювання результатів навчання справедливим та об’єктивним;
  • розроблена система внутрішнього моніторингу;
  • учні стають свідомими учасниками  процесу оцінювання;
  • свідоме ставлення здобувачів освіти до навчання

Ціль: партнерство між учасниками освітнього процесу

Мета: учителі, учні та батьки – повноправні учасники освітнього процесу

Завдання:

  • створити умови для саморозвитку здобувачів освіти на принципах дитиноцентризму
  • створити безконфліктні та безпечні  умови навчання
  • забезпечити партнерські стосунки між учителями та учнями
  • забезпечити постійний зворотній зв’язок  між педагогічними працівниками та батьками здобувачів освіти
  • забезпечити пошук наявних форм співпраці учасників освітнього процесу
  • налагодити професійну співпрацю між педагогічними працівниками

Модулі:

  1. Проведення фестивалю педагогічної творчості « Педагогічне партнерство»
  2. Забезпечення персоналізованого підходу у навчальній діяльності у відповідності до концепції «Нова українська школа»
  3. Упровадження в освітній процес нових та ефективних форм співпраці з батьками здобувачів освіти.
  4. Створення класними керівниками груп в соціальних мережах для постійного зворотнього зв’язку з батьками здобувачів освіти
  5. Забезпечення виконання Положення про академічну доброчесність педагогічних працівників Війницької ЗОШ І-ІІ ступенів, схваленого педагогічною радою від 25.11.2019року

Очікувані результати:

  • впровадження в освітній процес  особистісно орієнтованої технології навчання;
  • налагодження доступних каналів комунікації з батьками про важливі аспекти освітнього процесу в закладі освіти;
  • свідоме занурення батьків в освітній процес;
  • дотримання педагогічними працівниками академічної доброчесності

Ціль: виховання загальнолюдських цінностей

Мета: сформувати  в учнів системи загальнолюдських цінностей

Завдання:

  • залучати  до створення виховного середовища  залучається весь колектив школи;
  • створити  умови для  творчого розвитку  кожної дитини;
  • налагодити  співробітництво з позашкільними закладами освіти Млинівської селищної ради;
  • залучати до активної співпраці в питаннях реалізації виховної системи  психолога;
  • налагодити  постійний діалог з батьківською спільнотою

Модулі:

1.Виховання  морально-етичних загальнолюдських цінностей

2.Виховання соціально-політичних  цінностей

3. Виховна система закладу освіти

Очікувані результати:

  • у плануванні виховної діяльності   враховуються індивідуальні нахили  і здібності  кожної дитини;
  • зростання відповідальності  здобувачів освіти за себе;
  • підвищення відповідальності у здобувачів освіти за добробут нашої країни

Ціль: децентралізація та ефективне управління освітнім процесом

Мета: підвищити якість освітнього процесу

Завдання:

  • забезпечити виконання Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти у Війницькій  загальноосвітній школі І-ІІ ступенів Бокіймівської сільської ради, схваленого  педагогічною радою від 10.01.2020року;
  • забезпечити  самооцінювання  якості освітньої діяльності;
  • вивчати потреби учнів та працівників школи, готувати запити до засновника  для задоволення потреб закладу освіти;
  • дбати про розвиток матеріальної бази закладу освіти;
  • створювати у закладі освіти психологічно комфортного середовища;
  • оприлюднювати інформацію про діяльність закладу освіти  на відкритих загальнодоступних ресурсах відповідно до ст.30 Закону України «Про освіту»

Модулі:

1.Внутрішній моніторинг якості освіти

2.Методична підтримка педагогічних працівників  закладу освіти

3.Самооцінювання  якості  освітньої діяльності закладу освіти

4.Поліпшення матеріально-технічної бази закладу освіти

Очікувані результати:

  • утримання в належному стані будівлі, внутрішніх приміщень закладу освіти;
  • новий рівень забезпечення школи засобами навчання;
  • регулярне здійснення закладом освіти  самооцінювання якості освітньої діяльності відповідно до  схвалених процедур

VІ .Система моніторингу

Методи збору інформації:

  • вивчення документації адміністрації ; педагогічних працівників
  • спостереження за освітнім процесом;
  • опитування  ( анкетування батьків, учнів, педагогічних працівників)

Результати моніторингу:

  • розгляд питань на педагогічній раді;
  • аналіз та узагальнення моніторингових досліджень у наказах з основної діяльності;
  • корегування нормативних документів закладу освіти;
  • обговорення на нарадах при директорові, засіданнях МО класних керівників;
  • обговорення проблем на загальношкільних та класних батьківських зборах.

Comments:
Only authorized users can leave comments.